Bilharziose

Rejsesygdommen Bilharziose


Opdateret af Søren Thybo, overlæge og speciallæge i infektionssygdomme

Hvad er Bilharziose?

Bilharziose kaldes også Schistosomiasis eller sneglefeber. Bilharziose er en infektion med blodikter, altså en parasit der lever parvist i blodbanen. Ofte giver infektionen ingen symptomer, men uden behandling kan der opstå kroniske lever-, blære- og nyresygdomme år efter, at man er smittet. Sygdommen har stor betydning for de cirka 200 millioner mennesker i schistosomiasis områder troperne, der hyppigt og livet igennem er udsat for smitte. Alvorlig sygdom hos turister med schistosomiasis ses, men er sjælden.

Parasitten har flere levestadier, hvor den henholdsvis bruger mennesker og vandsnegle som vært. Mennesket inficeres af det stadie af blodikten, som lever i stillestående ferskvand. Her er den kommet ud af sin anden vært, vandsnegle, som parasitten bruger til at formere sig i.

Som turist er man ikke så udsat som lokalbefolkningen, især hvis man følger nogle få forholdsregler. Fremfor alt skal man undgå at bade i ferskvand, hvor der findes bilharziose. Der ses cirka 50 importerede tilfælde om året i Danmark.

På verdensplan har sygdommen store konsekvenser for verdenssundheden og indgår i WHO-overvågningsprogrammer.

Kilde: www.netdoktor.dk

 

Lyden af et godt hifi anlæg får man med AKG hovedtelefoner eller høretelefoner i høj kvalitet.

 

Låne penge? - Du kan få et kviklån og hurtige kontanter i hånden med et forbrugslån